FAKS redder liv – ett år etter pilotstart i Sør-Vest


Denne uka er det ett år siden det digitale verktøyet Felles Aksjonsstøtteverktøy (FAKS) ble tatt i bruk i pilotprosjektet i Sør-Vest politidistrikt. Nå er verktøyet i nasjonal bruk – og tilbakemeldingene er entydige: Det redder liv.
– FAKS har gitt samvirket i redningstjenesten et verktøy som gir både felles og riktig situasjonsforståelse. Det er enkelt å bruke for våre mannskaper, gir bedre oversikt og trygghet i oppdrag, og bidrar til raskere funn, sier Erik Berge fra Røde Kors Hjelpekorps og Ivar Anton Nøttestad fra Speidernes beredskapsgruppe i Sør-Vest.
Etter pilotperioden i Sør-Vest ble verktøyet rullet ut nasjonalt vinteren og våren 2025. Nå er det i bruk i alle politidistrikt i landet.
– Utrullingen og opplæringen har gått svært bra. Vi får gode tilbakemeldinger fra brukerne over hele landet, særlig i forbindelse med søk- og redningsaksjoner, sier prosjektleder Per Olaf Torkildsen ved Hovedredningssentralen.
Feltet samlet – og forbedret
Politioverbetjent Gry Iden har vært prosjektleder for piloten i Sør-Vest og er både stolt og takknemlig over å ha fått lov å være med å prege prosessen ifm opplæring, utrulling og testing av et nytt digitalt verktøy i søk etter savnet person på land.
– Det er stas å ha fått være med og skrive historie sammen med frivillige organisasjoner, HRS og politiet i hele landet. Vi har møtt nysgjerrighet og en utålmodighet etter å ta verktøyet i bruk, sier hun.
Iden trekker frem at FAKS har styrket samvirket:
– Verktøyet gir alle – HRS, politi og frivillige – et felles situasjonsbilde i sanntid. Det gir bedre oversikt, frigjør tid for innsatsledere, og gjør samarbeidet mer effektivt – uten å gå på bekostning av menneskene som er ute i søk, sier hun.
Hun peker på at verktøyet er enkelt og intuitivt:
– Det er lett å forstå og bruke for både politi og frivillige mannskaper. FAKS bidrar til felles situasjonsforståelse, effektiv informasjonsflyt og bedre ressursutnyttelse. Søksarbeidet kan starte allerede på vei til oppdraget – uten å måtte innom ILKO først – og alle aktører har tilgang til samme live oversikt. Dette reduserer behovet for telefonkonferanser, og gir bedre dokumentasjon og notoritet i oppdraget.
Iden peker også på at felles opplæring og tilrettelegging har ført til at frivillige opplever seg mer inkludert og verdsatt, til tross for økt digitalisering.
– Tilbakemeldinger fra brukerne har vært viktige i utviklingen, og det er positivt å se disse reflektert i nasjonale retningslinjer. Sør-Vest politidistrikt har også trent på scenarier uten teknologiske hjelpemidler – og lært viktigheten av å beherske både det digitale og det grunnleggende.
Fremover skal FAKS videreutvikles for nye bruksområder – det er blant annet snakk om helseoppdrag og samvirke i SEAO (søk etter antatt omkommet). Flere aktører står klare til å ta verktøyet i bruk.
FAKTA – Hva er FAKS?
Felles Aksjonsstøtteverktøy (FAKS) er et digitalt verktøy utviklet for å støtte søk etter savnede personer på land. Målet med FAKS er å:
- Redusere tap av liv og helse
- Heve kvaliteten og effektiviteten i redningsaksjoner
- Sikre raskere og mer koordinert innsats
- Styrke samvirket mellom redningsaktørene
- Skape bedre felles situasjonsforståelse
Prosjektet er ledet av Hovedredningssentralen, med teknisk utvikling i regi av BarentsWatch. Verktøyet er utviklet i tett samspill med brukere i politi og frivillige redningsorganisasjoner.