SAR Queen-prosjektet på oppløpssiden: Markering i Yeovil

En veldig stor gruppe mennesker står foran et helikpoter inni en produksjonshall.
(Foto: Leonardo Helicopters)
En veldig stor gruppe mennesker står foran et helikpoter inni en produksjonshall.
(Foto: Leonardo Helicopters)

Etter over et tiår med planlegging, testing og gradvis innfasing, nærmer det seg slutten på NAWSARH-prosjektet, som har stått for anskaffelsen av Norges nye redningshelikoptre, SAR Queen. Denne uka markeres en viktig milepæl på Leonardo-fabrikken i Yeovil, der helikoptrene er produsert. Blant deltakerne er representanter fra Hovedredningssentralen (HRS) og Luftforsvaret.

Bjørn Ivar Aarseth leder avdeling for forvaltning av redningshelikoptertjenesten ved Hovedredningssentralen. Han har vært prosjektleder for NAWSARH (Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter), og har dermed fulgt prosessen med å få på plass de nye redningshelikoptrene over mange år.

– Vi har vært gjennom en lang og krevende reise, men prosjektet har levert på oppdraget. Dette er et enormt løft for den norske redningstjenesten, sier Aarseth.

Milepæl i Yeovil

Markeringen gjelder NOR 01, det første helikopteret som ble produsert i prosjektet.

Aarseth presiserer at helikopteret ikke er forsinket selv om det leveres sist.

– Denne maskinen har inngått i et planlagt test- og utviklingsprogram. Resultatene har bidratt til å forbedre kapasiteten på hele flåten, forklarer Aarseth. Blant annet har helikopteret vært en tur i Rocky Mountains i USA, hvor man har testet et ytelsesforbedringsprogram.

Helikopteret dro til USA om bord på et skip, men ble fløyet tilbake til England. Etter over 40 flytimer og en uvanlig transatlantisk retur via Grønland og Canada, er den nå klar for å bli overlevert.

I løpet av kort tid skal helikopteret flys til Norge, og med det er leveransen av de 16 maskinene Norge har bestilt, fullført.

Leverer bedre

NAWSARH-prosjektet har vært komplekst, med krevende logistikk. Likevel har prosjektet levert godt innenfor budsjettrammene – faktisk flere milliarder kroner under opprinnelig estimat.

– Vi har hatt et dedikert team som har gjort en formidabel innsats over mange år. Dette er nybrottsarbeid innen offentlige anskaffelser, spesielt når det gjelder vedlikeholds- og logistikkavtaler, forteller Aarseth.

Kontrakten ble signert 19. desember 2013. Første helikopter ble levert i 2017. I dag er 15 maskiner i operativ bruk i Norge, mens den siste, NOR 01, flyr over Nordsjøen i nær framtid.

Banebrytende teknologi

SAR Queen har erstattet Sea King-helikoptrene, som ble levert på begynnelsen av 1970-tallet. De bringer med seg betydelige teknologiske forbedringer. Helikoptrene har avansert radar- og sensorsystem, større rekkevidde og vesentlig bedre medisinske fasiliteter. Tilgjengeligheten ligger på nær 99 prosent.

– Dette er med god margin verdens beste redningshelikopter i sin klasse. Vi ser det i responsen fra operatørene og effekten det har på redningstjenesten, sier Aarseth.

Med SAR Queen har Norge fått en redningstjeneste som dekker større områder raskere, og med bedre kapasitet til å håndtere komplekse hendelser.

Fakta om SAR Queen

Den offentlig finansierte redningshelikoptertjenesten i Norge driftes ut fra 8 baser. 330 skvadron opererer SAR Queen ut fra Rygge, Sola, Florø, Ørland, Bodø og Banak. I tillegg drifter den sivile operatøren CHC to baser i hhv. Tromsø og Longyearbyen, sistnevnte i tett samarbeid med Sysselmesteren på Svalbard. I desember 2023 ble Sea King helt faset ut og SAR Queen tok over på alle basene hvor Sea King tidligere hadde vært.

Mann med mikrofon holder tale
Prosjektleder NAWSARH, Bjørn Ivar Aarseth, talte ved markeringen i Yeovil (foto: Leonardo Helicopters)
Mennesker i forkant av et helikopter ser på en mann som holder en tale
Det var godt oppmøte fra de ansatte ved Leonardo under markeringen i Yeovil (foto: Leonardo Helicopters)
Mann i militær uniform foran redningshelikopter inni en hall
Oberst Lars Røine, sjef 130 luftving (foto: Leonardo Helicopters)
Publisert i