Lær deg din mobil!

Foto: Andreas Bull/HRS-SN
Foto: Andreas Bull/HRS-SN
Foto: Andreas Bull/HRS-SN
Foto: Andreas Bull/HRS-SN

Du har garantert en mobil. Denne mobilen kan redde livet ditt en dag – ikke nødvendigvis fordi du kan ringe etter hjelp når du trenger det, men fordi den kan gi oss din eksakte posisjon.

Lær deg din mobil! Ved enkle tastetrykk kan du finne din eksakte posisjon. Dette vil være til stor hjelp for redningstjenesten hvis du er så uheldig å gå deg vill. Illustrasjonsfoto er i fra Iphone.

Hovedredningssentralene må flere ganger i året bistå for å finne personer som har gått seg vill. Felles for de fleste av disse personene vi må bistå er at de har en smart-mobil. Dette kan være til stor hjelp for redningstjenesten, men det betinger at du vet hvordan du bruker den! De fleste telefonene har innebygd GPS, og ved noen få trykk kan du få frem din posisjon. Denne posisjonen vil vi så bruke for å sende letemannskaper eller helikopter direkte der du er.

Hovedredningssentralen vil også i mange tilfeller sende deg en SMS med en link til en applikasjon (RescueMe)  som gir oss tilgang til din posisjon. For at denne tjenesten skal virke, må stedstjenester og mobildata være påslått. For at vi skal få tilgang til din posisjon må du akseptere at vi får denne tilgangen ved å bekrefte på en link i SMSen.

For at disse tjenestene skal virke, må du selvfølgelig være innenfor dekning av mobilnettet.

Det kan også være en god ide å laste ned Norsk Luftambulanse sin «Hjelp 113-GPS» app. Den vil i tillegg til å gi din eksakte posisjon også sette deg i kontakt med 113.

Hovedredningssentralene oppfordrer derfor til at du gjør deg kjent med hvordan du henter opp din posisjon. Hvis du ikke får opp din posisjon, eller vi ikke får treff med RescueMe, kan det være fordi stedstjenester eller mobildata er avslått. Lær deg derfor også å slå på stedstjenester og mobildata. Det kan redde livet ditt en dag!

Publisert i