Refleksvesten kan redde liv i skogen og på fjellet

Foto: Steinar Johansen
Foto: Steinar Johansen
Foto: Steinar Johansen
Foto: Steinar Johansen

Den lille gule vesten tar ikke stor plass, men kan bidra til å gjøre deg lettere synlig for redningsmannskapene om det er du som plutselig trenger hjelp en mørk høstnatt på fjellet.

Tenk deg at du er på fjelltur. Du er uheldig og går deg bort, eller du har et uhell og blir liggende skadet i terrenget uten mulighet til å komme deg videre. Søkemannskaper passerer nær deg, og helikopter passerer over deg, men du blir ikke funnet. Du har på deg mørke, eller kamuflasjefarget tøy og du går i ett med terrenget. Du blir ikke funnet.

Godt farget tøy, eller aller best, en refleksvest kan gjøre forskjellen og redde livet ditt.

Når turgåere og jegere nå er på vei ut i høstfjellet kan en liten refleksvest være med på å redde liv. Dersom du går deg bort eller har behov for assistanse kan en refleksvest gjøre jobben utrolig mye lettere for redningsmannskapene.

Refleksvesten gjør at helikopter kan se en person på lang avstand med nattbriller. På mange kilometers avstand vil refleksvesten lyse opp som en lyskjegle.

Mannskap på bakken vil også lettere kunne observere personen de leter etter med refleksvest.  Søkemannskapene kan raskere og mer effektivt søke gjennom området både i dagslys og mørke. Én sveip med hodelykten fra søkemannskapet kan være nok til at en person med refleksvest blir funnet.

Spesielt jeger som ofte ønsker å bruke farger som demper kontrasten til terrenget blir vanskelige å observere.  I dag er det blitt vanligere at jeger bruker oransje farger i kamuflasje, men selv med en slik farge vil en refleksvest utgjøre en forskjell, særlig når det mørkner.

Gjør tilværelsen litt tryggere for deg, og jobben litt enklere for oss; ha alltid med godt farget tøy og/eller refleksvest på fjelltur!

Publisert i