Savnet russisk helikopter funnet


Vraket er lokalisert i sjøen

Oppdatering 29. oktober klokken 0950:

Vraket av det savnede russiske helikopteret er etter all sannsynlighet lokalisert i en posisjon 1,2 NM (2,2 km) nordøst for Heerodden, på 209 meters dyp. Leteaksjonen under HRS’ ledelse er nå avsluttet, og har gått over til å være et søk etter antatt omkomne i regi av politiet.

Denne saken vil ikke bli oppdatert.

Oppdatert 29. oktober klokken 0830:

Det er fortsatt ikke kommet konklusive data etter søkene som er gjort med undervannsfarkoster, men et interessant objekt er lokalisert i søkeområdet. Dette objektet sammenfaller med tidligere observasjoner gjort med sonar fra fartøyer på overflaten og undervannsfarkoster.

Denne observasjonen vil bli sjekket ut i to faser. Først vil forskningsskipet «G. O. Sars» sette ut sin ROTV, deretter vil KV «Barentshav» sette ut UAV’en «Hugin» igjen for å sjekke ut dette objektet, men data vil ikke være tilgjengelig før tidligst klokken 1200.

Sysselmannens fartøy «Polarsyssel» vil ta ombord russiske mannskaper som skal starte søk med et tauet sonarsystem.

Overflate- og strandsøk med helikopter vil bli videreført.

Oppdatert 28. oktober klokken 2200:

UAV’en «Hugin», som har avsøkt et område nord av Heerodden i kveld, er nå hentet opp igjen. KV Barentshav har informert HRS om at data ikke vil være tilgjengelige før klokken 0800 i morgen.

KV Senja og KV Barentshav vil fortsatt operere i søksområdet, og forskningsskipet G. O. Sars vil gjennomføre et søk med avanserte sonarsystemer.

For redaksjonene: Det er lagt ut en del bilder nederst i denne artikkelen, fritt til bruk som illustrasjoner til saken. Krediteres KV Barentshav.

Oppdatert 28. oktober, kl 1445

Søk og redningsaksjon etter det savnede helikoptret fortsetter i dag lørdag.

I en redningsaksjon leter man så lenge det er håp- og litt til. Parallelt starter man nå opp forberedelser til en aksjon for søk etter antatt omkommet (SEAO). Et slikt søk er politiet ved Sysselmannen på Svalbard sitt ansvar, med støtte fra søk etter antatt omkommet koordinator fra Nord-Norge, Nordland politidistrikt. Det jobbes nå med å bringe inn ressurser som kan være egnet til å bruke i en søk etter antatt omkommet operasjon. Dersom det blir spørsmål om å heve helikoptret fra sjøen vil dette skje i et samarbeid mellom politiet v/ Sysselmannen og Statens havarikommisjon.

KV Barentshav har nå fått ombord en fjernstyrte mini-ubåt (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) og denne ble ca kl 13.30 satt inn i søket. Denne vil i løpet av den neste 6 timene undersøke havbunnen i det mest aktuelle leteområdet. Når mini-ubåten har søkt gjennom området vil den bli tatt opp og man kan deretter begynne å analysere bildene for å se om det er gjort noen funn. Normalt tar en slik analyse noe timer og man forventer derfor ikke å ha noe resultat fra mini-ubåten før nærmere midnatt.

I formiddag har redningshelikopter med ekstra mannskaper fra Røde Kors drevet strandsøk fra luften. Disse har nå avsluttet uten å ha gjort noen funn. Polarsyssel søker fortsatt med sonar i søksområdet. KV Senja er også med i redningsaksjonen og har koordineringsansvaret på stedet.

Det russiske flyet Illusjin 76 som Russiske myndigheter har tilbudt for å hjelpe til i søket er i dag blitt godkjent av norske myndigheter. Flyet vil ta med seg både utstyr og mannskaper, men forventet tidspunkt for når det vil være framme på Svalbard er ikke avklart ennå.

Det er nordlig kuling, sluddbyger og minus 4 grader i området hvor redningsaksjonen pågår.  Bølgehøyden er om lag 2 meter. Været gir noe redusert sikt, men er for øvrig ikke til hinder for søkene som pågår.

——————–

Publisert: 27.10, kl. 19:52:

Søket etter det savnede russiske MI-8-helikopteret fortsetter. I kveld deltar 3 fartøy i søket. Rundt midnatt skal det ankomme en AUV (Autonomous Underwater Vehicle – en trådløst fjernstyrt, ubemannet, mini-ubåt) med et Hercules-fly til Longyearbyen. Denne AUVen vil bli brukt til å prøve å lokalisere helikopteret. Været i området er svak vind fra sør-øst, minus 5 grader og overskyet.

Tidligere publisert:

 

 

Fra søksområdet nord av Kapp Heer på Svalbard
hvor både «Polarsyssel» og KV Barentshav har deltatt.
(Foto: Frode Urke)

Søket etter det russiske helikopteret med 8 personer ombord som ble meldt savnet i området rundt Barentsburg litt før kl. 16:00 torsdag ettermiddag pågår også i dag fredag.

Det er fortsatt ikke funnet noen vrakrester etter helikopteret og det fjernstyrte undervannsfartøyet som ankom Svalbard i løpet natten og ble fraktet ut til området i natt, har vært i søk, men også dette har hittil vært resultatløst. Strand- og overflatesøk har også pågått gjennom natten, men heller ikke der har man funnet noe.

Forsvaret disponerer en undervannsfarkost, «Hugin», som man nå vil sette inn i søket. Denne befinner seg på Håkonsvern utenfor Bergen og klargjøres nå for transport til Svalbard med Forsvarets Hercules. Flyet vil etter planen være på Svalbard i løpet av kvelden/natten og arbeidet med å klargjøre «Hugin» for søk vil starte umiddelbart.

Et helikopter fra Sysselmannen og et Orion-fly fra 333-skvadronen på Andøya har vært i søk i det aktuelle området tidligere i dag. På grunn av været med spredte snøbyger, liten kuling fra nordøst 13 m/s og 1,5 m høye bølger er de minste båtene gått tilbake til Longyearbyen. Det er tre større fartøy som fortsatt deltar i søket som nå koordineres lokalt av Kystvaktskipet Barentshav.

Det danske Challengerflyet som deltok i går, har overtatt for Orion og vil fortsette søket utover ettermiddagen.

Russiske myndigheter har tilbudt Hovedredningssentralen assistanse og vil sende et Illusjin 76 som er et stort transportfly med inntil 4o tonns lastekapasitet sammen med personell og utstyr. Det har HRS takket ja til og Utenriksdepartementet har dette til klarering.

Det jobbes nå med detaljer tilknyttet det russiske utstyrets kapasitet og bruksområde. Flyet vil fly til Svalbard så snart detaljene rundt utstyr mv er klarlagt.

Disse mannskapene vil da bli underlagt Sysselmannen på Svalbard som leder den lokale redningsinnsatsen.

Det var som tidligere nevnt 8 personer ombord i det savnede helikopteret MI-8AMT som driftes av selskapet Konvers-Avia. Russiske medier offentliggjorde allerede i går navnene på de savnede som er:

Medarbeidere ved det russiske forskningsinstituttet for Arktis og Antarktis:

  1. Oleg Golovanov
  2. Nikolaj Fadejev
  3. Maksim Kaulio

Besetningsmedlemmer:

  1. Jevgenij Baranov – førstepilot
  2. Vladimir Frolov – andrepilot
  3. Aleksej Pouljauskas – flymekanikar
  4. Marat Mikhtarov – teknikar
  5. Aleksej Koroljov – ingeniør

Oppdatert 27. oktober kl. 15:35 av pressemedarbeider Geir Mortensen

 

Tidligere:
Folk i området har hørt helikopterlyd som plutselig opphørte, det er også hørt et smell i det aktuelle tidsrommet. Så langt er det ikke gjort noen funn, men det er observert oljesøl i nærheten av Kapp Heer. Et rutefly fra SAS observerte på innflyging mot Longyearbyen observerte lysglimt i det aktuelle området, men  dette er kvittert ut av saken.

Det russiske helikopteret som var på vei fra Pyramiden til Barentsburg er av typen MI- 8 og ble meldt savnet litt før kl. 16:00 da det ikke ankom i henhold til flyplan.
Den kollektive redningsledelsen er på plass ved HRS Nord-Norge og ekstra personell er også kalt inn.

NB!! Sysselmannen på Svalbard har lagt ut info om pårørendetelefon på sin nettside www.sysselmannen.no
+47 815 02800 

 

Bildemateriale fra KV Barentshav: