Savnet mann i Alta funnet i god behold

Seaking helikopter og to personer med fjell og fjord i bakgrunn.
Seaking helikopter og to personer med fjell og fjord i bakgrunn.

Klokken 0535 meldte Lokal redningssentral (LRS) Finnmark at scooterpatruljen har klart å få den savnede ut av området. Savnede befinner seg nå i en av Forsvarets beltevogner på vei ned til en ventende ambulansebil. Han er noe nedkjølt, men bevisst – og formen er stigende. Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS NN) berømmer og takker alle involverte for innsatsen.

Klokken 0251 meldte LRS Finnmark at scooterpatruljer fra Røde Kors Hjelpekorps, Reinpolitiet og Statens naturoppsyn har kommet frem til posisjonen som lå i savnedes nødsignal. Denne informasjonen kommer fra sporingssystemer, og det er ikke kjent om savnede er funnet.

Det var like før klokken 0700 mandag 15. januar mottok HRS NN melding fra firmaet SPOT om at en nordmann hadde aktivert et nødsignal i området ved Fielbmáláhku, sørvest i Alta kommune. Vedkommendes posisjon og identitet er kjent.

Bildet viser området der savnede befinner seg.

To tiltak ble iverksatt umiddelbart. LRS Finnmark ble varslet, og startet arbeid med å skaffe ressurser som kunne ta seg inn i området og å skaffe informasjon om savnede, hans utstyr og erfaring. Samtidig ble et Sea King redningshelikopter sendt inn mot området fra Lakselv.

Værforholdene var svært vanskelige utover formiddagen, med vind opp i full storm styrke og snøfokk. I 0820-tiden måtte Sea King helikopteret gi opp forsøket av hensyn til sin egen sikkerhet, og returnerte til Lakselv. Den første innsatsen over land måtte også gi opp.

Siden det tidspunktet har to beltevogner med mannskap fra politiet, Heimevernet og Røde Kors Hjelpekorps klart å ta seg frem til en posisjon omlag 10 km fra savnede, men været hindrer dem i å fortsette. De ble fulgt av snøscooterpatruljer fra politiet, disse returnerte i løpet av kvelden for å hente nytt personell.

Situasjonen ved 01-tiden var slik at værforholdene virket noe bedre, så snøscooterpatruljer fra Røde Kors Hjelpekorps, Reinpolitiet og Statens naturoppsyn gjør et forsøk på å komme frem til savnede.

Det ventes at vinden løyer noe, fra full storm til liten storm, i 7-tiden tirsdag morgen.

SPOT er et amerikansk firma som driver en form for nødpeilertjeneste på kommersiell basis, mer informasjon finnes her: https://www.findmespot.eu/en/

Publisert i