La ikke hummeren ta livet av deg…

Foto: Nicolai Prebensen
Foto: Nicolai Prebensen
Foto: Nicolai Prebensen
Foto: Nicolai Prebensen

1. oktober starter årets høydepunkt for mange langs kysten. Da åpner årets hummerfiske.

 

2. oktober 2017 kl 11:14 ble det ringt inn til Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS SN) en bekymringsmelding i fra et familiemedlem til to hummerfiskere. Hun klarte ikke å få tak i de to som var dratt ut tidligere på dagen for å trekke teiner, og de skulle ha vært tilbake for flere timer siden.

HRS SN iverksatte telefonsporing på de to savnedes mobiltelefoner. Det viste seg at begge sine telefoner var gått av nett på omtrent samme tidspunkt – rundt kl 0800. Dette, sammen med at det var relativt dårlig vær i området, medførte at HRS SN straks iverksatte ett større søk etter de to. Søket foregikk på sjøen og i fra luften, og ble koordinert i fra HRS SN.

Kl 1305 fikk HRS SN melding om at to personer var funnet flytende i vannet av Sea King redningshelikopter. De to var plukket opp og fløyet til sykehus godt nedkjølte.

I dette tilfellet fikk aksjonen en lykkelig slutt, to hummerfiskere ble berget. Dessverre går det ikke alltid slik, men som hummerfisker kan en selv gjøre enkle tiltak for å unngå å havne i havsnød.

Vind, sikt og bølger gir utfordring til fiskerne som vil ut og fange hummeren.  Ofte settes teinene nær land, og gjør at situasjonen raskt kan bli farlig.

Se reportasje laget av NRK Sørlandet der de involverte forteller om hendelsen: Lå hjelpeløse i vannet i fem timer

 

Her er noen tips til egen sikkerhet:

  • Redningsvest gjerne i kombinasjon med en flytedress. Husk at vanntemperaturen nå medfører at du raskt mister bevissthet. I hendelsen beskrevet ovenfor overlevde de to fordi de hadde på seg flytedress som gjorde at de ikke raskt ble avkjølt. Ull isolerer godt som innerste lag.
  • Det er viktig at redningsvest og flytedress har en farge som er godt synlig. I hendelsen som er beskrevet ble de funnet fordi den ene hadde på seg gul dress som tiltrakk seg helikoptermannskapets oppmerksomhet.
  • VHF eller mobil i vanntett holder. Er uhellet ute er det viktig at du har mulighet for å varsle.
  •  Ha et anker lett tilgjengelig.
  •  Ha kniv for å kutte tau lett tilgjengelig.
  • Husk at en høy stabel med teiner reduserer stabiliteten til båten.
  •  Godt synlige blåser og synketau er viktig for egen og andres sikkerhet.
  • Ta hensyn til været, spesielt pålandsvind. Hummerfiske foregår ofte nær land og brott.
  • Gi beskjed til pårørende eller venner om hvor du går, og hvor du normalt setter teiner. Det gjør det enklere for hovedredningssentralene å regne ut et søksområde hvis du blir meldt savnet.

Til slutt: Skitt fiske!

Første gang publisert 03.10.2017. Oppdatert 30.09.2020

 

Publisert i