Seilbåt var antatt savnet etter funn av nødpeilesender nordvest av Svalbard

Seaking helikopter og to personer med fjell og fjord i bakgrunn.
Seaking helikopter og to personer med fjell og fjord i bakgrunn.

Signal fra en maritim nødpeilesender med posisjon rett nord for Magdalenafjorden på Svalbard ble registrert via satellittsystemene ved Hovedredningssentralen NordNorge (HRS) mandag 18.9  i 20-tiden.

Nødpeilesenderen tilhørte en seilbåt som har tilhold i Longyearbyen. HRS iverksatte forskjellige kommunikasjonssøk mot satellittelefoner og maritime frekvenser uten å komme i kontakt med båten. Samtidig tok HRS kontakt med andre båter i området, som startet søk rundt posisjonen for nødpeilesenderen.
Det var sør-sørvest frisk bris i området og 3-4 kilometer sikt.  Ett av fartøyene i søket fant nødpeilesenderen, men det var ingen spor etter båten. En større leteaksjon ble iverksatt, der både redningshelikopteret på Svalbard, Forsvarets Orion-fly og Kystvakten var i aktivitet. To sivile ekspedisjonscruise-fartøy var også involvert i leteaksjonen.
Leteaksjonen pågikk gjennom natten. Seilbåten ble funnet av redningshelikopteret i god behold nord av Wijdefjorden ca kl 09:15 tirsdag 19.9.

Mannskapet var uvitende om at nødpeilesenderen hadde falt overbord og blitt aktivert i vannet.
Leteaksjonen foregikk på en godt koordinert måte. Søk- og redningsaksjoner i Nordområdene er ofte kompliserte, blant annet fordi det kan være vanskeligheter med radio- og satellittkommunikasjon ut til enhetene. Det var også tilfelle denne gangen.

 

 

Publisert i