Søk etter savnet fiskebåt ved Nordkyn

Seaking helikopter og to personer med fjell og fjord i bakgrunn.
Seaking helikopter og to personer med fjell og fjord i bakgrunn.

Oppdatert klokken 1700

Søket etter den siste savnede etter havariet nord av Gamvik er nå avsluttet som redningsaksjon. Værforholdene har gjort at søket har vært svært vanskelig. I tillegg til båten og den ene omkomne er det funnet en uåpnet flåtekasse og to overlevingsdrakter. Totalbildet gjør at Hovedredningssentralen Nord-Norge ikke lengre anser det som mulig å finne den siste savnede i live.

Finnmark politidistrikt vil fortsette søket, nå etter antatt omkommet, med de mannskapene som allerede er på stedet (Røde Kors Hjelpekorps, Sivilforsvaret, brannmannskaper) så lenge som det er hensiktsmessig å gjøre i dag. Politidistriktet vil vurdere om og når et søk etter antatt omkommet skal videreføres.

Saken blir ikke oppdatert fra Hovedredningssentralens side, Finnmark politidistrikt har overtatt mediehåndteringen fra klokken 1700.

Oppdatert klokken 1440

Hovedredningssentralen Nord-Norge kan nå bekrefte at det er funnet en omkommet person etter havariet. Pårørende er informert.

Båten er hjemmehørende i Hasvik kommune og var på vei til krabbefiske i Skjånes-området i Tanafjorden.

Oppdatert klokken 1400

Værforholdene i søksområdet er vanskelige, det er mørkt og det er ned mot 50 m sikt i snebygene. Dette gjør at det ikke er mulig å søke effektivt i åpen sjø, så søket går nå i hovedsak over til et strandsøk i området der havaristen og vrakgods er funnet.

Søket vil foregå fra sjøen, med redningsskøyta Peter Henry von Koss, fra lufta med Sea King og langs bakken med frivillige mannskaper og politi. Søket på bakken koordineres av Lokal redningssentral Finnmark.

Oversiktskart

Klokken 0928 fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge inn en bekymringsmelding om en sjark som i henhold til AIS-tracking lå stille omlag 1.5 NM (2,7 km) nord av Gamvik på Nordkyn-halvøya. Den hadde ligget stille siden like før klokka 04 i dag, og det var et unaturlig område å ligge i.

Kystradio Nord fikk ikke kontakt med båten, og redningsskøyta Peter Henry von Koss ble sendt ut fra Mehamn for å sjekke saken. Det ble også sendt en brøytebil til området ved Slettnes fyr for å observere derfra.

Klokken 1000 ble Sea King utalarmert fra Banak for å delta i søket, og rundt klokken 1120 meldte de om funn. Den savnede båten er identifisert, og ligger på land like sør av den sist kjente posisjonen.

Det foregår fortsatt søk etter overlevende. Det er 20 knops vind fra nord og til dels tette snøbyger i området, med 3 m brottsjø ved land. Terrenget ved land er bratt og utilgjengelig, og søkeforholdene er generelt vanskelige.

Saken oppdateres.

Publisert i