Ville se hva pengene går til

Mann med sort genser smiler.
Finansminister Vedum besøker HRS.
Mann med sort genser smiler.
Finansminister Vedum besøker HRS.

Stortinget vedtok før jul et statsbudsjett som gir Hovedredningssentralen større handlingsrom enn noen gang før. Denne uka besøkte finansminister Trygve Slagsvold Vedum HRS for å se hvordan pengene brukes.

Etter at to redningsledere på vakt har vært normen siden midten av 1980-tallet, får HRS nå anledning til å ansette flere redningsledere. Nå blir det tre på vakt, døgnet rundt, både i Bodø og på Sola.

Finansministeren hadde et ønske om å besøke HRS for å få et bedre innblikk i redningstjenesten og se med egne øyne hva økte bevilgninger betyr. Det var en nysgjerrig statsråd som møtte de ansatte på Sola.

– Jeg har vært innom dere i Bodø en gang for lenge siden, det er både kjekt og lærerikt å komme på besøk på denne måten, sa Vedum. Ved å møte folk og snakke med dem om jobben de gjør i det daglige får man et helt annet inntrykk av jobben dere gjør enn hva dokumenter i en budsjettprosess klarer å gi.

Det var 410 søkere til de utlyste stillingene som redningsledere, og en av de som kom gjennom nåløyet er Bjarte Mong. I april starter han opplæringen som redningsleder ved Hovedredningssentralens avdeling for Sør-Norge, på Sola. På mandag var han en tur innom sin nye arbeidsgiver, der han møtte både politikere og framtidige kollegaer.

Vedum satte også pris på å møte Mong, som på mange måter er et helt konkret ansikt på styrkingen av HRS. Mong på sin side gleder seg til å begynne på HRS.

– Det blir kjekt! Jeg jobber i Avinor som flygeleder i dag, så min nåværende arbeidsplass er ikke langt fra Hovedsentralen på Sola.

Det var en stor gruppe som la turen til Sola denne formiddagen, med representanter fra både Finansdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Stortinget. Statssekretær Hans-Petter Aasen i Justis- og beredskapsdepartementet har vært på HRS før, men denne gangen var han tilbake vel vitende om at organisasjonen allerede er på god vei til å ta ut effektene av den økonomiske styrkingen.

– Gratulerer med ny jobb! Det er veldig kjekt å treffe deg, høre om bakgrunnen din og hvor interessert du er i å bidra inn i redningstjenesten. Dette blir bra! sa han da han gratulerte Mong med den nye stillingen.

Direktør Jon Halvorsen ved HRS gav Vedum og følget en kort presentasjon før det ble tid til et besøk i operasjonsrommet.

En gruppe mennesker står på rekke og er på besøk i en operasjonssentral.
Delegasjonen som var på besøk fikk en omvisning i operasjonsrommet.

– Norsk redningstjeneste har noen unike kvaliteter, og vi klarer å jobbe samhandle effektivt og sømløst for å redde liv. Statistikken viser tydelig at det har vært en jevn økning i antall hendelser over de siste tiårene. Samtidig ser vi at den teknologiske utviklingen gjør at tempoet i aksjonene øker. Vi har stadig flere sensorer til rådighet og mange ganger har vi en konkret posisjon å jobbe ut fra fordi folk har mobiltelefoner med seg.

Selv om Halvorsen nå ser fram til å sette i gang opplæringen av de nye redningslederne og etter hvert også ansette personer i seks nye fagstillinger, har han noen klare oppfordringer til statsråden som sitter på pengesekken:

– Vi tror det vil være lurt etter hvert å se statens luftressurser under ett i større grad enn det som gjøres nå. Det blir også viktig å sørge for at ressurser med andre primæroppgaver enn redningstjeneste også er egnet for redningstjeneste, f.eks. ved en styrking av forsvaret, mener Halvorsen.

Mann snakker med kvinne i en operasjonssentral
Vedum i samtale med med redningsleder Kristin Lundheim.
Publisert i